Schoolleidersopleiding

Opleiding tot leidinggevende in het basis- en voortgezet onderwijs

Leading Beyond Boundaries

Ben jij (startend) leidinggevende of docent op een basisschool of middelbare school of zij-instromer en heb je ambities als afdelingsleider, teamleider, adjunct, conrector of schoolleider? Dan is deze opleiding voor jou bedoeld (niveaus basis- en vakbekwaam).

Je wilt vanuit onderwijspedagogische waarden leidinggeven aan:

  • de (internationale) bedoeling van onderwijs;
  • onderwijsdoelen voor leren en vorming;
  • de talentontwikkeling van jouw team;
  • bedrijfskundige processen vanuit onderwijskeuzes,
  • en pedagogische innovaties in de school.

Studieduur en belasting

​Jouw opleiding duurt 1 tot 2 jaar. Dat hangt af van op welk niveau je instroomt. ​Onze duale opleiding heeft een studielast van minimaal 15 en maximaal 45 European Credits (ECTS). Dit betekent 210 uur – 63​0 uur aan studiebelasting per jaar inclusief contacttijd. Daarvan vindt ongeveer de helft plaats op de werkplek (of stageplek). De opleiding kiest bewust voor deze variatie in studiebelasting om jou een leerroute te bieden die past bij jouw doelen en leiderschapsontwikkeling. De maximale variant sluit nauw aan bij de masteropleiding MEL.

Coaching

De opleiding werkt met ervaren, bevlogen en praktijkgerichte docenten. Zij begeleiden en beoordelen de diverse dimensies van jouw leiderschapsontwikkeling. Verder krijg je een ervaren schoolleider als coach. Deze coach begeleidt jou bij jouw leiderschapsontwikkeling en bij jouw persoonlijke vragen over leidinggeven en over de praktijkopdrachten. Tot slot fungeren studenten in dezelfde jaargroep als coaches voor elkaar in hun peer feedback groepen.

​​Instroomeisen en intakegesprek

Om aan de opleiding te kunnen beginnen gelden de volgende minimum eisen:​

  • Afgeronde hbo- of wo bacheloropleiding (of relevante hbo werkervaring)
  • Voldoende vaardig in de Nederlandse taal en Engels minimaal op B1 niveau
  • Een aanbevelingsbrief van je werkgever/leidinggevende, met garantie voor het laatste punt
  • Een passende stage/werkomgeving en/of relevante functie waarin opdrachten tot op schoolleidersniveau (basisbekwaam of vakbekwaam) kunnen worden uitgevoerd

Voor toelating tot de opleiding vindt een intakegesprek plaats. In dit gesprek komen je motivatie, vooropleiding, huidige functie en ambities, en de aanbevelingsbrief en het stagecontract aan de orde.

​Start van de opleiding en tussentijds instromen

De opleiding start in september (intake rond 1 juli) of januari (intake rond 1 december). De dagcolleges zijn telkens op een vrijdag (septemberstart) of woensdag (januaristart) van 10.00 tot 16.00u. De avondcolleges zijn op een dinsdagavond van 17.00 tot 20.30u (meestal online). De hoofdlocatie is in Hilversum. De januaristart is ook regelmatig in Utrecht bij AVS te gast.

Programma

Het maximale programma (basisbekwaam en vakbekwaam) bestaat uit vijf leerlijnen. De eerste drie leerlijnen zijn standaard voor basisbekwaam.

In deze leerlijn leer je om vanuit jouw persoonlijk leiderschap en persoonlijke missie-visie en waarden sturing te geven aan teamontwikkeling, een gezamenlijk gedragen pedagogische missie-visie en gezamenlijke ambities en doelen. Deze leerlijn vormt de integrale verbinding tussen alle leerlijnen. Je rondt deze leerlijn en daarmee jouw persoonlijke leiderschapstraject af in een eindgesprek over jouw complete portfolio.

Docent: Drs. Taco D. Visser

In deze internationaal georiënteerde leerlijn leer je leiding te geven aan een ‘learning-focussed school’, waarmee je het leren en de vorming van de leerlingen leert bevorderen op academisch en sociaal-emotioneel gebied. Je geeft leiding aan een proces waarin alle medewerkers, activiteiten en systemen optimaal gericht zijn op hun leren en vorming.

Docent: Marco Damhuis en Helen O’Donoghue

In deze leerlijn gaat het om strategisch talentmanagement, de vertaling daarvan naar schoolorganisaties en de rol van de schoolleider hierin. Daarnaast wordt aandacht besteed aan kijken naar veranderen en hoe je als schoolleider daaraan een bijdrage kunt leveren.

Docent: Ir. Simon Noorman

Deze leerlijn gaat over de bedrijfskundige processen die in een schoolorganisatie van belang zijn, zoals bekostiging, financieel management, beleidsontwikkeling en kwaliteitsbeleid. De aandacht ligt op hoe je als schoolleider deze processen kunt inzetten vanuit de onderwijsvisie.

Docent: Fred Timmermans MME

In deze leerlijn draait het om doelgericht leidinggeven aan pedagogische innovatieprocessen binnen een schoolorganisatie. Daarbij ligt de focus op digitale innovaties, zoals AI, maar de kennis en vaardigheden die worden opgedaan, zijn veel breder binnen de school toepasbaar.

Docent: Jiri Oen MSc en Dr. Fedor F. de Beer

Naast je persoonlijke leiderschapstraject is een andere rode draad in het kerncurriculum de onderzoeksleerlijn waarin je wetenschappelijke onderzoeks-resultaten toepast en zelf onderdelen van praktijkgericht onderzoek uitvoert. Dit komt in alle modules terug en er wordt onder andere aandacht besteed aan een open en nieuwsgierige houding, analysevaardigheden, het zoeken en lezen van wetenschappelijke bronnen en het onderbouwen van keuzes en adviezen.

Afronden

Wanneer je de opleiding (basisbekwaam of vakbekwaam) succesvol afrondt, ontvang je het diploma Leading beyond Boundaries: Opleiding tot leidinggevende in het basis- en voortgezet onderwijs. Ook ben je ingeschreven in het Abituriëntenregister van de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs (SPHBO). Zelf kun je je inschrijven in de Schoolleidersregisters van PO en VO.