Conferentie: Leading a professional culture in your school

Vrijdag 25 maart (10.00 – 17.00u). Bekijk hier het programma in de tijd.

Inleiding

Het onderwijs is altijd in beweging. Ja, waar, maar vaak genoeg blijkt dat veel scholen ook vast zitten in oude structuren en verandering en ontwikkeling moeizaam doorlopen. Opmerkelijk was de schakelsnelheid van de scholen toen zij noodgedwongen moesten overstappen van fysiek voor de klas naar onderwijs op afstand. Het gezegde ‘onder druk wordt alles vloeibaar’ lijkt hierop van toepassing. Het onderwijs is onder invloed van Covid-19 behoorlijk op zijn kop gezet en de vraag rijst dan ook, nu fysiek onderwijs weer is toegestaan, wat we doen met de opgedane ervaringen. Of gaan we gewoon weer terug naar het onderwijs dat we gewend waren? Onze samenleving wordt ook steeds diverser en we kijken en bewegen ons steeds vaker over onze grenzen. Wat betekenen al deze ontwikkelingen voor het onderwijskundig leiderschap?

Algemene informatie

Vrijdag 25 maart organiseren we op een mooie locatie in Hilversum een internationale dag rondom het thema professionele cultuur. Helen O’Donoghue en Michael van Praag nemen ons mee in hun gedachtegoed en ervaringen. Vragen als ‘Wat is een professionele schoolcultuur?’ ‘Hoe creëer je een professionele cultuur in je school?’ ‘Hoe werkt een professionele cultuur over onze grenzen?’ ‘Wat zijn de ‘cultural fault lines?’ Hoe werkt een professionele cultuur in de sport?’ ‘Wat kunnen we daarvan leren?’, worden belicht door onze keynote sprekers en onderzoeken we in rondetafelgesprekken.

Toelichting op het programma

Helen O’Donoghue zal in het ochtendprogramma een keynote verzorgen. Helen is een ervaren schoolleider met 30 jaren onderwijservaring, trainer, consultant, leiderschapscoach en zowel in de UK als wereldwijd, een veelgevraagd spreker op conferenties. Na de keynote gaan de deelnemers van de conferentie via zogenaamde ‘rondetafelsessies’ met elkaar in gesprek, aan de hand van een aantal vragen en stellingen over dit onderwerp. Vervolgens, worden de bevindingen plenair gedeeld.

Na een lunch, starten we het middagprogramma. De keynote van de middag is Michael van Praag, welbekend als voormalig voorzitter van Ajax en de KNVB, voormalig bestuurslid van de UEFA en op dit moment als voorzitter van de Nederlandse Sportraad. Hij gaat spreken over de professionele cultuur in de sport en voetbalorganisaties en het leidinggeven daaraan.

Na de tweede keynote, gaan we wederom in groepjes uiteen om via rondetafelsessies van gedachten te wisselen over hetgeen Michael heeft verteld. Na afloop komen we weer bij elkaar om de bevindingen uit de groepjes met elkaar te delen. Tenslotte kijken we gezamenlijk terug op deze dag en delen we met elkaar de opgedane kennis en inzichten.

Daarna is er hapje en drankje en is er gelegenheid om nog even na te praten.

We hopen jou op de deze unieke gelegenheid te verwelkomen!