Deskundige vroeg vreemdetalenonderwijs Engels (vvtoE)

Expert early foreign language education English

Het ATTC biedt schooljaar 2025-2026 de Post-hbo opleiding Deskundige vroeg vreemdetalenonderwijs Engels (Deskundige vvtoE) aan.   

Uit onderzoek blijkt dat bij zowel het leren als het aanbieden van de moedertaal, schooltaal en vreemde talen zoals Engels, grotendeels dezelfde processen een rol spelen. Door meertaligheid de ruimte te geven, kunnen zowel meertalige als eentalige kinderen hun taalbewustzijn en taalontwikkeling versterken. De didactische vaardigheden van de leerkracht en het geïntegreerd aanbieden van inhoud en taal (CLIL) spelen hierbij een cruciale rol, zowel voor de betrokkenheid van leerlingen als voor een rijker leerproces. In de praktijkgerichte post-bacheloropleiding Deskundige Vroeg Vreemdetalenonderwijs Engels (vvtoE) vergroot je onder begeleiding van ervaren docenten jouw kennis en vaardigheden, zodat je uitgroeit tot een echte expert.

Creatieve oefeningen

Leerlingen verwerven een vreemde taal het effectiefst wanneer hun leerkracht zich zeker voelt in de taal en hen uitdaagt met creatieve en communicatieve oefeningen in het Engels. De post-bacheloropleiding Deskundige Vroeg vreemdetalenonderwijs Engels biedt een solide didactisch kader waarmee je inspirerende Engelse lessen kunt ontwerpen en Engels op een natuurlijke manier kunt integreren met andere vakken (CLIL).

Tijdens de opleiding werk je samen met collega-leerkrachten en word je begeleid door ervaren docenten met zowel theoretische als praktische expertise. Jouw eigen professionele ontwikkeling en praktijkervaring staan centraal. Je ontwikkelt een leerlijn waarin je activerende en creatieve opdrachten ontwerpt, waarbij taal functioneel en betekenisvol wordt ingezet. Naast groepsbijeenkomsten zijn er leerteams waarin je ‘peer to peer’ samenwerkt, en krijg je individuele begeleiding om jouw vaardigheden verder te versterken.

Factsheet

StartWoensdag 17 september 2025
Lesdata
(onder voorbehoud)


Woensdagen van 15.00-18.00 uur
2025: 17 sep, 8 okt, 5 nov, 26 nov, 10 dec
2026: 14 jan, 4 feb, 11 mrt, 25 mrt, 15 apr, 13 mei, 27 mei, 10 juni
– Drie bijeenkomsten vinden online plaats
Studie-investering4 uur per week (inclusief colleges)
Kosten 1995
Deelnemers8 – 18
LocatieHilversum, online
Diploma
Certificaat Deskundige vroeg vreemdetalenonderwijs Engels
met de studie-investering 160 uur
AanmeldenKlik hier om naar het aanmeldformulier te gaan

Opleidingsinhoud

De opleiding is opgezet volgens het blended learning-principe: plenaire bijeenkomsten worden afgewisseld met leerteams, waarin je samen met medestudenten werkt aan les- en praktijksituaties. Je wisselt kennis uit, overlegt en oefent met je team, zowel fysiek als online. 

De opleiding wordt in het Engels gegeven volgens het uitgangspunt doeltaal is voertaal, zodat je de taal op een natuurlijke en effectieve manier leert gebruiken.

Tijdens de opleiding komen de volgende inhouden aan bod:

  • vvto Engels: uitgangspunten, achtergronden, standaarden en actuele ontwikkelingen.
  • Taalverwerving bij jonge kinderen: meertaligheid en effectieve taaldidactiek.
  • Rijke en begrijpelijke taal: het geven van instructies, stellen van vragen en controleren van begrip.
  • Lesopbouw: doelen, lesprocedures, fasen en activerende werkvormen, waaronder: 
    • De Schijf van 5
    • Het Vierfasenmodel
    • Backward design
  • Taalvaardigheid: luisteren en lezen (receptief) en spreken en schrijven (productief).
  • Kerndoelen en toetsing: vvto-leerlijnen en het evalueren van taalontwikkeling.
  • Differentiatie en interactie: coöperatieve werkvormen, spelletjes en werkbladen.
  • Primary CLIL: vakintegratie en taalontwikkeling (DAT en CAT).
  • Lesmaterialen en bronnen: effectief gebruik van online en offlinemiddelen.

Het programma omvat 13 bijeenkomsten van elk 3 uur. Daarnaast ontvang je individuele online feedback en coaching, specifiek gericht op jouw persoonlijke les- en praktijksituaties.

Je bent in staat een onderwijsprogramma in het Engels te verzorgen, onderbouwd vanuit de theorie. Daarbij weet je een veilige omgeving te bieden waarin kinderen zich vaardig en ongeremd durven uit te drukken in het Engels.

Gedurende de opleiding wordt regelmatig formatieve toetsing (feedforward) toegepast, afgesloten met een portfolio-eindpresentatie.

Toelatingseisen

  • Je beheerst de Engelse taal op minimaal niveau B2 volgens het Europees Referentiekader (ERK). Twijfel je over je niveau? Neem dan contact met ons op, en de docent zal samen met jou bekijken wat eventueel nodig is.
  • Je beschikt over een bachelorsdiploma en een onderwijsbevoegdheid voor het primair en/of voortgezet onderwijs.
  • Je bent een onderwijsprofessional die zich verder wil ontwikkelen en specialiseren tot een deskundige vroeg vreemdetalenonderwijs.
  • Je kunt zelfstandig opdrachten uitvoeren in de beroepspraktijk.
  • De schooldirectie en/of het bestuur ondersteunt het vvtoE binnen de school en biedt jou de mogelijkheid om de opdrachten in de praktijk uit te voeren.
  • Je hebt digitale vaardigheden (zoals het deelnemen aan online sessies via MS Teams, het maken en delen van video-opnamen).

Docenten

De opleiding wordt verzorgd door Stichting ATTC in Hilversum, door specialisten in tweetalig onderwijs vanaf groep 1. De docenten beschikken over jarenlange en actuele ervaring in het verzorgen van tweetalig onderwijs en het opleiden van leerkrachten in tweetalig onderwijs.

Na deze opleiding

Na afloop van de opleiding beschik je zowel over de theoretische kennis als de praktische vaardigheden om op een creatieve en enthousiasmerende manier een leerprogramma en les in het Engels te verzorgen.

Overige informatie

De post-bachelormodule Deskundige vroeg vreemdetalenonderwijs Engels kost

€ 1995, vrij van btw (prijs onder voorbehoud). Dit bedrag is inclusief administratie- en materiaalkosten, maar exclusief aan te schaffen literatuur.

Afronding

De opleiding Deskundige Vroeg vreemdetalenonderwijs Engels is door CPION namens SPEN getoetst en heeft het predicaat SPEN Registeropleiding ontvangen. Dit waarborgt de kwaliteit binnen de Permanente Educatie. Na het afronden van de opleiding ontvang je een erkend certificaat en word je ingeschreven in het Abituriënregister.